Jadłospis
Treść
Szkoła
od 27.03.2023 r. do 31.03.2023 r.
Dzień tygodnia |
Obiad |
Poniedziałek |
I danie: Kapuśniak [wywar (marchewka, pietruszka, seler, por), kapusta kiszona, śmietana, natka pietruszki, przyprawy] Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 143 kcal II danie: Spaghetti (mięso wp, makaron pszenny, przyprawy) Gramatura: 180g Wartość energetyczna: 347 kcal Kompot owocowy Suma: 680 kcal |
Wtorek
|
I danie: pieczarkowa z makaronem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), Makaron przyprawy] Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 161 kcal II danie: Kotlet drobiowy z ziemniakami i marchewką (filet drobiowy, przyprawy, jaja, bułka tarta, ziemniaki, cebula, masło, marchew) Gramatura: 210g Wartość energetyczna: 268 kcal Kompot owocowy Suma: 757 kcal |
Środa |
I danie: brokułowa z ryżem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), brokół, makaron pszenny, śmietana, przyprawy] Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 68 kcal II danie: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (mięso wp, przyprawy, jaja, ryż, pomidory) Gramatura: 260g Wartość energetyczna: 315 kcal Kompot owocowy Suma:763 |
Czwartek |
I danie: jarzynowa z makaronem [marchewka, pietruszka, cebula, przyprawy ziołowe, natka pietruszki, mix jarzyn) Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 131 kcal II danie: Jajko w sosie koperkowym z ziemniakami i sałatką (jaja, śmietana 18%, ziemniaki, masło, sałata lodowa) Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 232 kcal Kompot owocowy Suma:808 |
Piątek |
I danie: barszcz biały z jajkiem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler, kapusta włoska, cebula), marchewka, natka pietruszki, przyprawy] Jaja Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 126 kcal II danie: Ryż zapiekany z jabłkami (ryż biały, jabłka) Gramatura: 260g Wartość energetyczna: 338 kcal Kompot owocowy 150ml (84 kcal)Suma:757 |
- alergeny i produkty powodujące reakcję nietolerancji są wyróżnione w poprzez pogrubienie czcionki
Przedszkole
od 27.03.2023 r. do 31.03.2023 r.
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Podsumowanie |
Poniedziałek |
Chałka pszenna, masło miód pszczeli Mleko Owoc |
I danie:brokułowa z ryżem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), brokół, makaron pszenny, śmietana, przyprawy Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 143 kcal II danie: Spaghetti (mięso wp, makaron pszenny, przyprawy) Gramatura: 180g Wartość energetyczna: 347 kcal Kompot owocowy |
Chleb pszenny, masło, szynka wieprzowa, ogórek świeży Herbata z cytryną
|
Śniadanie: 298 kcal Obiad: 459 kcal Podwieczorek: 218 kcal Suma: 995 kcal |
Wtorek
|
Chleb pszenno-żytni , masło, jajko gotowane [jajka na twardo, jogurt naturalny, majonez, szczypiorek] Pomidor Herbata z cytryną Owoc
|
I danie: pieczarkowa z makaronem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), Makaron przyprawy] Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 161 kcal II danie: Kotlet drobiowy z ziemniakami i marchewką (filet drobiowy, przyprawy, jaja, bułka tarta, ziemniaki, cebula, masło, marchew) Gramatura: 210g Wartość energetyczna: 268 kcal Kompot owocowy |
Budyń (mleko, mąka ziemniaczana, śmietanka)
|
Śniadanie: 321 kcal Obiad: 478 kcal Podwieczorek: 150 kcal Suma: 989 kcal |
Środa
|
Płatki kukurydziane na mleku [mleko, płatki kukurydziane Herbata z cytryną i Owoc
|
I danie: Kapuśniak [wywar (marchewka, pietruszka, seler, por), kapusta kiszona , śmietana, natka pietruszki, przyprawy] Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 68 kcal II danie: klopsiki wp w sosie pomidorowym z kaszą (mięso wp, przyprawy, jaja, kasza jęczmienna, pomidory) Gramatura: 260g Wartość energetyczna: 315 kcal Kompot owocowy |
Kanapka z pasztetem masło], chleb pszenno-żytni, ogórek kiszony Herbata
|
Śniadanie: 376 kcal Obiad: 499 kcal Podwieczorek: 234 kcal Suma: 1109 kcal |
Czwartek
|
Chleb żytni razowy , masło, szynka drobiowa, sałata masłowa Herbata z cytryną Owoc |
I danie: jarzynowa z makaronem [marchewka, pietruszka, cebula, przyprawy ziołowe, natka pietruszki, mix jarzyn) Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 131 kcal II danie: Ryba panierowana z ziemniakami i sałatką (jaja, śmietana 18%, ziemniaki, masło, sałata lodowa, miruna) Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 232 kcal Kompot owocowy |
Chleb ze słonecznikiem, masło , ser żółty , rzodkiewka Kakao [mleko, kakao w proszku, cukier] |
Śniadanie: 364 kcal Obiad: 560 kcal Podwieczorek: 196 kcal Suma: 1120 kcal |
Piątek |
Chleb żytni razowy , masło , makrela w pomidorach Herbata z cytryną i cukrem Owoc |
I danie: barszcz biały z jajkiem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler, kapusta włoska, cebula), marchewka, natka pietruszki, przyprawy] Jaja Gramatura: 200g Wartość energetyczna: 126 kcal II danie: Ryż zapiekany z jabłkami (ryż biały, jabłka) Gramatura: 260g Wartość energetyczna: 338 kcal Kompot owocowy 150ml (84 kcal) |
Jogurt pitny Biszkopty (mleko) Mąka pszenna
|
Śniadanie: 275 kcal Obiad: 553 kcal Podwieczorek: 247 kcal Suma: 1075 kcal |
- alergeny i produkty powodujące reakcję nietolerancji są wyróżnione w poprzez pogrubienie czcionki